23 mars 2011

ELIZABETH TAYLOR

I dag tidigt den 23 mars somnade den vackra och legendariska skådespelerskan Elizabeth Taylor in i en ålder av 79 på det av kändisar populära Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles. Troligtvis var orsaken en hjärtattack, det är sedan tidigare allmänt känt att hon led av svagt hjärta vilket genom åren resulterade i en hel del sjukhus- och läkarbesök.

Lika känd som hon blev av sina filmer, lika känd var hon för sina åtta äktenskap. Hon gifte sig med Richard Burton två gånger så hon var gift med sju olika män. Med Burton fick hon två barn, varav en av dessa blev adopterad av paret 1964. De blev förälskade i varandra när de spelade mot varandra i ”Cleopatra” 1963. De gifte sig året därefter och äktenskapet höll i 10 år, de skilde sig den 26 juni 1974. De försökte en gång till och gifte om sig i oktober 1975 men det höll inte i ett år ens. De satte definitivt punkt i och med skilsmässan den 1 augusti 1976. Enligt personer som stod Elizabeth nära så slutade hon dock aldrig att älska Burton, trots att deras två äktenskap var kändisvärldens stormigaste. Han dog för övrigt den 5 augusti 1984.

Elizabeth hann spela mot de flesta stora manliga stjärnor på den tiden det begav sig som bäst, trots en relativt kort karriär i den meningen att hon inte gjorde särskilt många filmer. Hennes två mest kända filmer torde givetvis vara ”Inte för pengar…” och ”Vem är rädd för Virginia Woolf”. Hon fick en Oscar var för dessa två filmer. I den förstnämnda filmen spelade hon mot sin fjärde make Jack ”Eddie” Fisher som för övrigt är far till vackra Carrie Fisher, mera känd som prinsessan Leia, och som han fick med Debbie Reynolds 1956. Eddies karriär dog emellertid när han övergav Debbie och Carrie, vilket inte sågs med blida ögon, för Elizabeth. De gifte sig 1959 men äktenskapet varade bara till år 1964 då Eddie fick smaka på sin egen medicin när Elizabeth övergav honom för Richard Burton. Lite lustigt är att den manliga huvudrollen i den senare filmen som hon fick Oscar för spelades av hennes femte make, Richard Burton.

Som sagt så hann hon spela mot de stora, såsom legender som till exempel Spencer Tracy (Brudens far, 1950), Robert Taylor (Ivanhoe, 1952), Rock Hudson och James Dean i ”Jätten” från 1956 och mot Paul Newman (Katt på hett plåttak, 1958). Mina favoritfilmer med Elizabeth är dock ”Lassie på äventyr” från 1943 och ”Så tuktas en argbigga” som spelades in år 1967. I alla filmer hon medverkade i så var hon i samtliga oerhört vacker och karismatisk. Enligt mitt tycke så är hon filmhistoriens vackraste aktris tillsammans med Grace Kelly. Privat var, vad jag förstått, Elizabeth Taylor en oerhört varmhjärtad person. Jag är faktiskt uppriktigt sagt ledsen att hon nu har gått bort! Hon var verkligen en av de riktigt stora stjärnorna ur det gamla gardet.

Vila i frid, Elizabeth.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar