25 mars 2011

SEA WOLF

Detta är en film som är baserad på en bok skriven av Jack London år 1904 så tillika är handlingen förlagd till sent 1800-tal, eller åtminstone början av 1900-talet. Du som har sett filmer förr som är baserade på Jack Londons böcker vet vad du har att vänta dig, denna film är dock lite råare än vad de normalt brukar vara vilket kanske säger en del då filmerna normalt brukar klassas som barntillåtna. ”SEAWOLF” är dock tillåten från 15 år vilket i mitt tycke är en ”aning” överdrivet.



Överdrivet på så sätt att filmen i mina ögon är en kopia av supertråkiga ”Master and Commander” med Russel Crowe i huvudrollen. Det vill säga att det inte händer ett skit under nästan hela filmen, det är bara hav och åter hav varvat med lite hård jargong i kabyssen mellan besättningsmännen ena stunden för att i nästa stund handla om, mer eller mindre, djupa diskussioner sett ur ett klassfrågeperspektiv. Djupa veck i pannan formas och arga blickar utbyts kring matbordet där många scener utspelas. Ingenting som skulle skrämma vettet ur 12-åringar med andra ord.

I centrum står den stenhårda kaptenen på fartyget ”Ghost”, Varg-Larsen och den mer eller mindre ofrivillige passageraren och gentlemannen Humphrey Van Weyden som har blivit upplockad av ”Ghost” mitt ute på havet efter att ha blivit knuffad överbord från ett passagerarfartyg. Han funderar ganska snart över om det var en sådan himla tur att han blev upptäckt och upplockad ty Varg-Larsen skrämmer vettet ur honom med sin brutalitet. Ändå finner dem något slags ömsesidig respekt för varandra och snart har Humphrey avancerat till styrman trots noll förkunskaper om båtar och segling.

Snart har även ännu en person blivit upptäckt mitt ute på havet sittandes huttrande i en roddbåt. Det visar sig vara en kvinna, Maud, till besättningens stora förtjusning. Maud som spelas av Neve Campbell visar sig ha ett förflutet med Humphrey och de känslor som fanns är inte helt och hållet borta givetvis, samtidigt blir hon (naturligtvis) attraherad av Varg-Larsens primitiva, djuriska och grottmansliknande yttre samt utstrålning och därmed sätter ett litet triangeldrama fart. Medan detta pågår är Varg-Larsens lillebror Död-Larsen hack i häl på honom med sitt ångdrivna fartyg som av en händelse ägs av Mauds fader. Lillebror är om än mer otäckare än storebror och skyr inga medel för att hinna först till målet som visar sig vara en massa söta sälar som bägge bröderna har tänkt döda för att kunna göra sig en rejäl hacka på skinnen.

Läser man handlingen till filmen får man för sig att tidernas värsta storm är på väg rakt mot fartygen. Man förväntar sig en massa häftiga scener med skyhöga vågor liknande dem i filmen ”Den perfekta stormen” men tja, frågar du mig så skulle jag inte kalla det där som utspelas i filmen för varken storm eller spännande. Jag blev milt uttryckt besviken. Skådespelarinsatserna är dock godkända, kul att se att Neve Campbell är tillbaka och Tim Roth är förstås alltid sevärd. Är filmen värd att se? Jodå, men se till att du är pigg nog när du bänkar dig framför tvn för du lär inte dö av spänning direkt. Värd att köpa då? Absolut inte!
Regissör: Mike Barker Manus: Nigel Williams Skådespelare: Sebastian Koch, Tim Roth, Neve Campbell, Stephen Campbell Moore m.fl Längd: 2.30 År: 2009 Land: Canada

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar