27 mars 2011

SEASON OF THE WITCH

Jag brukar gilla sådana här filmer, filmer som utspelas i en svunnen tid. Händelserna i denna film utspelas under 1300-talet, korstågens och pestens era. Vi får stifta bekantskap med korsriddaren Behmen och hans bästa vän Felson som strider sida vid sida under flera slag för Gud och kristendomen ända tills Lavey känner tvivel, han kan inte rättfärdiga slakten av kvinnor och barn inför sig själv så han deserterar tillsammans med Felson. Dessvärre dröjer det inte länge förrän de blir igenkända som desertörer och därmed gripna när de väl nått tillbaka till pestens Europa. De får dock till sin lycka ett pris på sin frihet, att föra en misstänkt häxa till rättegång i ett fjärran belagt munkkloster. Går de med på detta får de sin frihet samtidigt som de kommer att rädda mänskligheten, enligt de vidskepliga prästerna. Någon som trodde att de skulle vägra att anta detta erbjudande? Nähä, tänkte väl det.
Det känns som att Nicolas Cage som spelar Behmen hoppar på de flesta jobb som han erbjuds numera men jag antar att han inte har råd att vara speciellt kräsen nu för tiden, inte sedan han gick i personlig konkurs för ett tag sedan enligt diverse tidningar och nyhetsprogram på nätet. Jag är inget större fan av Cage så jag brukar inte ha någon större brådska att se hans nya filmer men det har förstås inte heller undgått mig att flera av hans senaste filmer närmast har blivit totalsågade i pressen. Den här filmen har han dock i mina ögon ingen större anledning att skämmas över.

Cage synes vara engagerad i sin rollgestaltning. Han gör det bra med tanke på hur tunt manuset måste ha varit, det finns inte mycket utrymme för någon skådespelarkonst ur den högre skolan i denna historia och det gör ingenting, storyn funkar och engagerar tillräckligt för att man ska tycka det är spännande och det är just vad som är meningen med sådana här filmer, spänning. Cage och Ron Perlman kompletterar också varandra bra, man tror på att de verkligen är polare. Det är inget tjafs om att den ena är bättre än den andra, det pyser av jämlikhet och ömsesidig respekt mellan dem. En mycket tacksam roll för Perlman också, den har han gjort hur många gånger som helst, exempelvis i Aliens, Blade och Hellboy filmerna.

Specialeffekterna är ingenting att skryta med men duger. Man kan heller inte förvänta sig några överraskande vändningar eller dylikt, historien är alltför bekant för det. Men vill man ha lättsam underhållning kryddad med en lagom dos spänning så får du det med denna film, tacka Cage & Perlman för det.
Regissör: Dominic Sena Manus: Bragi F. Schut Skådespelare: Nicolas Cage, Claire Foy, Ron Perlman, Stephen Campbell Moore, Stephen Graham m.fl Längd: 1.35 År: 2011 Land: USA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar