28 mars 2011

FASTER

Det är grymt, fräckt, spännande, trovärdigt, fartfyllt och engagerande! Dessa lovord tvekar jag inte om att ösa över denna kanonfilm flera gånger om. Detta är action med stort A! Klassisk story men som ändå känns fräsch. Stentuff och icke pratsam snubbe har suttit 10 år i fängelse för grovt rån, 10 helvetiska år fyllda av våld, och ska nu friges. Raseriet och begäret efter hämnd bubblar inom honom. Han har väntat och längtat efter den här dagen, dagen då han äntligen kan påbörja jakten på dem som satte dit honom och dödade hans bror samtidigt.


Det låter som en klassisk story, eller hur? Men det är det inte, jag kan inte sätta fingret på varför, den enda förklaring jag kan komma med är att filmen helt enkelt är så grym att man skiter i att man sett samma historia hundra gånger förut. Rollbesättningen gör förstås sitt till också, den imponerar både på papperet och i filmen. Jag trodde aldrig att jag skulle få anledning att säga detta men, Dwayne ”The Rock” Johnson imponerar med sitt skådespelande som den iskalla och skoningslösa hämnaren. Man vet inte om man ska hata eller känna sympati för honom och bara det faktumet visar att Johnson lyckats med sin rolltolkning. Och äntligen har han dessutom fått medverka i en ”riktig” film med bra manus och grymt bra motspelare.

Filmen är dessutom hyfsat trovärdig. Karaktärerna är det liksom stuntsen, här finns det inga tokiga stunts med som omöjligt skulle kunna inträffa i verkligheten för att de helt enkelt bryter mot fysikens alla lagar. Sådana grejer kan vara oerhört störande och helt förstöra en film så det är bra jobbat av regissören att ha sett till att det inte gått till överdrifter. Som om inte alla dessa lovord jag öst över filmen räcker så är detta dessutom, för att vara action, en film med ett lika överraskande som oväntat slut. Så vad väntar du på? Ta och se den om du vill ha bra action!
Regissör: George Tillman Manus: Tony & Joe Gayton Skådespelare: Dwayne Johnson, Billy Bob Thornton, Carla Gugino, Mike Epps, Tom Berenger m.fl Längd: 1.38 År: 2010 Land: USA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar