30 mars 2011

FARLEY GRANGER

Den söte pojken, som han sågs som i Hollywood, Farley Granger är död. Han somnade in av naturliga orsaker i går i New York i en ålder av 85. Han blev upptäckt av film mogulen Samuel Goldwyn i början av 40-talet efter att han svarat på en annons i en tidning där dem enligt annonsen sökte efter skådespelare. Han spåddes en lysande karriär tack vare, förutom sin skådespelartalang då, sitt fagra yttre. Tyvärr lyckades han inte motsvara förväntningarna och blev aldrig den där stora stjärnan som alla trodde att han skulle bli. Devisen att utseendet är allt i Hollywood sprack därmed men han hade sannerligen förutsättningarna att bli en av de stora.


Det bevisade han i de två filmer som torde vara mest kända bland svenskarna, nämligen i ”Repet” och i ”Främlingar på tåg”. Båda regisserade av legenden Alfred Hitchcock. Han spelade söt pojke med svåra problem i bägge filmerna och det var även så han sågs som i Hollywood vilket även kan vara den största bidragande orsaken till att han inte lyckades fullt ut då han bara fick roller där han skulle spela, just det, söt pojke med problem. Men han spelade den rollen bra.

Privat var han desto populärare. År 2007 gav han ut sin självbiografi, skriven tillsammans med Robert Calhoun, där han är väldigt öppen om sitt liv. Han hade romanser med flera av de stora som exempelvis Ava Gardner och Shelley Winters. Han är även öppen i boken om sin, som jag inte visste om men misstänkte, bisexualitet. Således hade han även romanser med flera av de stora manliga maktfaktorerna i Hollywood såsom Leonard Bernstein. Robert Calhoun, som var tv-producent, levde han tillsammans med från 1963 ända fram till Calhouns död 2008. Titeln på Grangers biografi är ”Include Me Out”.

Farley medverkade på olika vis i 85 film- och tv-produktioner. Han lämnade filmen under 50-talet för tv och teaterscenen. Under åren 1944-45 gjorde han ett uppehåll för att ta värvning i flottan och deltog alltså de två sista åren i andra världskriget. Huruvida han deltog i strider är oklart men svar på alla sådana frågor får man nog om man läser hans memoarer. Trots allt har han gjort sig odödlig tack vare sina briljanta insatser i ”Repet” och i ”Främlingar på tåg” med flera filmer. Han var inte bara tjusig, han var en BRA skådespelare också.
Vila i frid, Farley.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar