1 april 2011

127 HOURS

Filmen bygger på en sann historia om bergsbestigaren Aron Ralston, eller om man skall vara petig så bygger filmen helt och hållet på Ralstons bok ”Vilja av sten” i vilken han berättar om sin kamp för sitt liv i Utahs bergiga ödemark. Det är en film om ren och skär livsvilja. Sådana historier har vi hört och läst om många gånger men tack och lov så blir inte alla dessa historier om olika personers kamp för sina liv omvandlade till långfilmer. Storyn håller helt enkelt oftast inte för en långfilm och ”127 timmar” är en sådan film. Det är klart att man känner hur jävla tufft det måste ha varit för Aron där i klippskrevan, mitt ute i ingenstans, men ärligt talat blir det ganska trist efter en stund att se honom stå där med armen fastklämd samtidigt som han upplever mer eller mindre märkliga Flashbacks från barndomen.

Till sist så kände man att tålamodet tröt lite så till den milda grad att man tänkte att ”jamen, ta och skär av den jävla armen nu då” liksom. Man vet ju hur historien ska sluta och Arons tillbakablickar förstår man självklart i en sådan situation som han befann sig i och utan dem hade det varit omöjligt att ens göra en 45-minuters dokumentär av historien men efter en stund blir även dessa Flashbacks för mycket. Det är kort och gott ingenting kul eller spännande att i 75 minuter av 94 kolla på när en snubbe sitter fast vid en sten. Dessutom är han själv orsak till att han till sist blir tvungen att kapa armen genom att inte ha förberett sig det minsta, han berättade inte ens för en enda själ vart han skulle bege sig. Sorry, men filmen lyckas aldrig riktigt beröra, trots att mina ögon relativt ofta har en tendens att bli lite fuktiga till sådana här filmer, men man beundrar förstås ändå hans enorma livsvilja och mod att göra det nödvändiga.

Fotot däremot tar nästan andan ur en, vackert är det minsta man kan beskriva det som när kameran sveper långsamt över den hisnande och vidsträckta naturen i östra Utah. Man vill bara dit bums och börja klättra, skutta över skrevor och utforska grottor när man ser dessa otroliga vyer. James Franco måste man också berömma om än inte med lika stora ord men han gör det han gör i filmen bra, att göra plågade miner. Det här är ju en enmansfilm, övriga skådisar är nämligen med så kort tid att det bara är löjligt att försöka kommentera deras prestationer. Nej, det här var inte min typ av film. Storyn hade nog tagits tillvara bättre av Discovery i en dramatisering av Ralstons upplevelser på 30 min. Det hade blivit bra mycket mer spännande då.
Regissör: Danny Boyle Manus: Danny Boyle & Aron Ralston Skådespelare: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Treat Williams m.fl Längd: 1.34 År: 2010 Land: USA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar