19 mars 2011

Michael Gough

I torsdags den 17 mars gick en mycket erfaren och uppskattad aktris bort av naturliga orsaker. Michael Gough var sannerligen erfaren, det är man om man har medverkat i över 150 filmer och tv-program i en karriär som sträckte sig ända från 1948 till 2010.

Bland dessa många filmer kan vi hitta titlar såsom ”Anna Karenina”, ”The boys from Brazil” och ”Richard III” där han spelade mot Sir Laurence Olivier. De senaste åren medverkade han i filmer som ”Sleepy Hollow” med Johnny Depp i huvudrollen samt i den animerade ”Corpse Bride”, återigen mot Depp. Hans sista insats blev som röst åt karaktären Uilleam i ”Alice i underlandet” som hade premiär 2010.


Annars är han nog mest känd från diverse skräckfilmer producerade av legendariska Hammer Horror films under senare delen av 50-talet fram till 70-talet. I dessa filmer spelade han till exempel mot Hammers stora stjärnor på den tiden Christopher Lee och Peter Cushing.

För den yngre publiken är han nog mest bekant som Alfred Pennyworth, Batmans sympatiske och kloka betjänt. Han är den ende bredvid Pat Hingle, som gjorde rollen som Gotham Citys polismästare, som har medverkat i 4 Batman-filmer. Han fick göra Alfred i ”Batman” 1989, ”Batman Returns” 1992, ”Batman Forever” 1995 och ”Batman & Robin” 1997 innan rollen övertogs av Michael Caine i ”Batman Begins” från 2005.

Vila i frid, Michael.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar